Θελερίτη Μαρία

Γνώρισα για πρώτη φορά τον κόσμο στην Στιμάγκα, σε ένα αγροτικό  χωριό της Κορινθίας. Εκεί γεννήθηκα κι εκεί πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, βιώνοντας από κοντά την δύσκολη ζωή στην ελληνική επαρχία, την ταραγμένη δεκαετία του ‘60.

Αυτά τα εφηβικά χρόνια και αυτή η ελληνική επαρχία ήταν που διαμόρφωσαν, αργότερα, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, την πολιτική μου συνείδηση. Τότε «βαπτίστηκα» στην Αριστερά -μέλος της ΚΝΕ, ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια- και εκεί κατάλαβα γρήγορα την ανάγκη της προσήλωσης στην κινηματική δράση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να αλλάξουμε την πορεία του κόσμου.

Οι εικόνες αυτές έγιναν πιο καθαρές, όταν ξεκίνησα να σπουδάζω. Στην Αθήνα ήρθα σε επαφή με τις Πολιτικές Επιστήμες και εξερεύνησα την Δημόσια Διοίκηση. Όταν τελείωσα, όμως, κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα περισσότερο ήταν να συγχρονιστώ με τα νέα ρεύματα που έρχονταν την δεκαετία του ‘80 και θα διαμόρφωναν τις συνθήκες ανασυγκρότησης της ελληνικής περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, πήγα στο Παρίσι, όπου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Και για αυτά αποφάσισα να δουλέψω. Όταν επέστρεψα, εργάστηκα στην Κορινθία ως σύμβουλος τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης για 25 χρόνια, παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους Δήμους. Μαζί με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης εκπονήσαμε μελέτες, συντονίσαμε και υλοποιήσαμε σειρά προγραμμάτων και παρεμβάσεων για όλα τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Δώσαμε έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Κορινθία. Αλλά και στην κοινωνική συνοχή, με την ένταξη ομάδων πληθυσμού που βιώνουν αποκλεισμό από κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα (ΑμεΑ, Ρομά, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ), καθώς και στην ισότητα των φύλων, σε όλα τα πεδία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Μαζί με τους συναδέλφους  και τις συναδέλφισες μου  διεκδικήσαμε και καθιερώσαμε το ρόλο μας ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, μέσα από την ίδρυση συλλόγου, όπου διετέλεσα πρόεδρος για αρκετά χρόνια.

Παράλληλα εργάστηκα ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα, διδάσκοντας Περιφερειακή Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Πολιτική των ΟΤΑ κ.λπ.

Η σύνδεσή μου και η εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση με έσπρωξε να γίνω ένα από τα ιδρυτικά μέλη δύο Δημοτικών Παρατάξεων στον δήμο Κορινθίων της ιστορικής Κίνησης Πολιτών και της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών.

Η πολιτική μου δράση συνεχίστηκε με την ένταξή μου, το 2008, στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, μέσα από τον οποίο παρακολούθησα την μετεξέλιξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (από το 2012) και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου.

Εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλεύτρια Κορινθίας το 2012 και στη συνέχεια επανεκλέχτηκα τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Την περίοδο αυτή διετέλεσα:

 • Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
 • Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος
 • Τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCEPA)
 • Συντονίστρια της ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου), Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου και της δουλειάς μου αποτελούν οι δημοσιεύσεις μου. Μέσα από αυτές κατέθεσα την προσωπική μου αντίληψη για την εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΤΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει

Η πανδημία, η κλιματική και ενεργειακή  κρίση, οι νέες τεχνολογίες και τώρα ο πόλεμος ανέτρεψαν δεδομένα  και επίσπευσαν   αλλαγές:

 • στο γεωπολιτικό
 • στην εργασία
 • στην ενέργεια και το περιβάλλον
 • στην παραγωγική διαδικασία

Η αριστερά πρέπει να κατανοήσει, να αναλύσει και να δώσει απαντήσεις  λύσεις στα νέα δεδομένα, επαναφέροντας το πολιτικό απέναντι στην κυριαρχία της οικονομικής ανάλυσης, οικονομισμού και της οικονομικής κυριαρχίας.

Χρειαζόμαστε

 • πολιτικό Σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των  απανωτών κρίσεων, τις αυξήσεις στην ενέργεια, την ακρίβεια, την επισιτική κρίση αλλά και τον αυταρχισμό και την έλλειψη δημοκρατίας, με 
 • αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πολιτικές
 •  εκδημοκρατισμό του κράτους και  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αλλά κυρίως κόμμα ευέλικτο, πλουραλιστικό με ισχυρή δημοκρατική και συμμετοχική κουλτούρα που:

 • να μιλάει «νέες γλώσσες», τις  γλώσσες των λεγόμενων  α-πολιτικών νέων, των ανέργων, των φτωχών, εκείνων που ζουν δίπλα μας και που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι ιδια με τη δική μας και τέλος των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και κινητοποίησης.
 • Να αναδείξει τους νέους κοινωνικούς διαχωρισμούς έτσι όπως  σήμερα αναδεικνύονται για να μπορεί  συνομιλήσει με τα πολυδιασπασμένα στρώματα της κοινωνίας
 • να αποκαταστήσει την πολιτική μας εμπιστοσύνη στις ιδέες και το όραμα μας
 • να βρει ισορροπία μεταξύ πρακτικής, ρητορικής και προγραμματικού λόγου στους τομείς τόσο των κοινωνικών αγώνων όσο και των θεσμικών μαχών και των προκλήσεων
 • Ένα κόμμα που πρέπει να λειτουργήσει σαν ισχυρός οργανισμός αντιπροσώπευσης των λαϊκών, εργατικών, μισθωτών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων σε μια νέα στρατηγική λαϊκής κοινωνικής ενότητας .

Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε  για πρόεδρο, και  ΚΕ,

Για να οργανώσουμε το αύριο

Για να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s